Artikelen over hondengedrag

Het belang van slaap

Voldoende en goed slapen is belangrijk, ook voor honden. Wanneer een hond onvoldoende slaapt kan dit leiden tot probleemgedrag. In dit artikel lees je alles over het belang van goed slapen en hoe je je hond hierbij kunt helpen.


De relatie tussen genen en gedrag

Gedrag wordt deels bepaald door de genen die een hond heeft meegekregen. Niet alleen raseigenschappen en karakter zijn grotendeels genetisch bepaald, maar ook probleemgedrag kan een genetische basis hebben.


Dominantie: hoe zit het nou echt?

Dominantie is een omstreden onderwerp. Vroeger - en soms nog steeds... - werd vrijwel alle probleemgedrag bij honden verklaard vanuit het idee dat de hond de eigenaar niet als de "alpha" zag, maar klopt deze theorie eigenlijk wel?


De schuld van de eigenaar?

U hebt het vast wel eens gehoord als iemand goed bedoeld advies wilde geven: "Ja maar dan had je die hond ook niet zo moeten verwennen" of "Je bent ook niet streng genoeg". Maar is het wel zo dat wij altijd schuldig zijn aan het probleemgedrag van onze hond?


De rol van serotonine

Serotonine is een stofje in de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij verschillende functies in het lichaam en bij gedrag zoals agressie.


Waarom is mijn hond zo druk?

Sommige honden zijn druk, kunnen moeilijk hun aandacht vasthouden en zijn snel afgeleid door prikkels. Hoe komt dat, en wat kun je eraan doen?


Een hond uit het buitenland

Steeds meer mensen importeren een (zwerf)hond uit het buitenland. Helaas komt het regelmatig voor dat het in huis hebben van een buitenlandse hond meer voeten in de aarde heeft dan van te voren werd verwacht.