Detectie

Detectie is een vorm van neuswerk waarbij we de hond trainen om een specifieke geur te zoeken en te verwijzen. Deze vorm van 'sport' is gebaseerd op de manier waarop drugshonden en explosievenhonden worden getraind, alleen wordt er gewerkt met meer onschuldige stoffen zoals koffie, anijs of kruidnagel. 

 

Detectie is een geweldige manier om je hond mentaal uit te dagen en invulling te geven aan zijn natuurlijke behoefte om zijn neus te gebruiken. Detectie is daarmee tegelijkertijd zeer vermoeiend én ontspannend. Bovendien leert ook u als eigenaar heel veel over de hond en over hoe men een hond motiveert en traint: het lezen van de lichaamstaal is een essentieel element van detectie en alleen door samen te werken wordt een hond een goede detectiehond. Daar komt nog bij dat detectie ingezet kan worden om honden meer zelfvertrouwen te geven. Door stap voor stap de moeilijkheidsgraad te verhogen en veel succes te hebben met het vinden van de stof krijgen onzekere honden meer doorzettingsvermogen, leren ze zelfstandig te werken en worden ze vrijer in hun gedrag. 

 

Linda is gecertificeerd Detectie Instructeur, o.a. opgeleid door Scent Imprint for Dogs. Ook traint zij veel met haar eigen honden, waarmee ze inmiddels SIFD Level 5 en Level 6 heeft behaald en aan verschillende wedstrijden heeft deelgenomen. 

 

KynoSophia is voor de detectielessen een samenwerking aangegaan met Hondencentrum DogsFirst onder de naam Argos Scentwork Academy, van waaruit detectie- en speurlessen worden gegeven in de regio Hillegom, Haarlem en Almere. Zie voor meer informatie www.argosscentworkacademy.nl.